Puutarhaessu

Puutarhuri kaipasi essua, jossa olisi isoja taskuja pieniä puutarhavälineitä varten. Toiveissa oli että essu vamistetaan paksusta farkkukankaasta. Essun olisi voinut tehdä vedostamalla mallin suoraan nukellelle tai leikkaamalla vain summamutikassa mallin mutta halusin tehdä kunnon kaavat essulle, joita voisin käyttää myös myöhemmin. Siispä työ lähti etenemään peruskaavasta.

Peruskaava

Peruskaava

Piirsin peruskaavan koossa 38. Sen pohjalta kuosittelin essun kaavan. Hahmottelin kaavaan taskujen paikat. Rinnukselle tulee vetoketjutasku kännykkää varten ja vyötärölle/lantiolle suunnittelin viisi isoa taskua. Taskut koostuvat kahdesta isosta taskusta, joiden päälle tulee kolme hieman pienempää taskua. Jotta päälitaskut ovat myös tilavat tein taskujen sivuihin laskokset. Koska taskut ovat isoja, taskunsuihin laitoin nepparit niin tavarat pysyvät taskuissa.

Suunnittelin taskun niin että ne ovat etukappaleen levyisiä. Alempien taskujen syvyys on 23 cm (kaksi taskua) ja päällitaskujen syvyys on 17 cm (kolme taskua).

Kaavat
Testasin kaavoja mallinukenpäälle

Leikkasin kaavan ja mallailin taskuja paikalleen. Tarkastelin taskujen kokoja sekä niiden paikkaa. Pähkäilyn jälkeen päätin tehdä proton, jotta saisin paremman kuvan essun koosta ja taskun paikoista.

Proto

Proton jälkeen tein kaavoihin seuraavat korjaukset: helmasta poistin pari senttiä ja kellotin helmaa alareunasta yhteensä 4 cm. Nostin taskuja hieman ylöspäin. Nyt ne sijoittuu 3 cm vyötärö linjan alapuolelle.  Kavensin päällimmäisten etutaskujen kokoa niin että sivuihin saa laitettua lenkit ja samalla sain kohdistettua nepparit samaan linjaan alataskun neppareiden kanssa.

Essun valmistus

Leikkasin kaavaosat, niskalenkin sekä metritolkilla 5 cm leveää nauhaa vinonauhaa varten. Vinonauhalla huolittelin essun reunat ja siitä tuli myös solmintanauha.  Merkkasin liidulla essuun keskikohdan sekä taskupaikat.

Silitin vinonauhan, jonka lopullinen leveys on 2,5 cm. Vinonauhalla huolittelen kaikki muut reunat lukuunottamatta miehustan reunaa, jonka huolittelin leveällä kangaskaitaleella.

Taskut

Farkkukangas liestyy helposti, joten huolittelin kaikki taskujen reunat saumurilla.

Miehustaa ompelin kännykkää varten vetoketjutaskun. Mitat otin omasta kännykästä.

Kännykälle tasku

Isojen vyötärötaskujen valmistuksen aloitin kiinnittämällä tukikankaat neppareiden kohdille,  käänsin taskusuiden taitteet. Tikkasin taitteen 5cm päähän yläreunasta, jolloin neppari asettuu kauniisti raunan ja tikin puoliväliin. Silitin loput taskujen taitteet ja laskokset.

Aloitin ison taskun kiinnittämisen ompelemalla alimman taskun keskeltä kiinni essuun. Sen jälkeen kiinnitin nepparit. Keskimmäisen päälitaskun nepparin kiinnitin ison taskun keskisaumaan. Sen jälkeen ompelin pikkutaskut isoon taskuun. Sivusaumaan kiinnitin lenkin toisen pään. Lopuksi ompelin ison taskun reunat sekä sivulenkin toisen reunan saumaan. 

Valmis tasku
Tässä näkyvät sivulenkit

Tein essuun niskalenkin, jonka pituutta voi säädellä. Ompelin soljen kiinni miehustaan. Lopuksi huolittelin loput reunat vinonauhalla.

Säädettävä niskalenkki ja kännykän kokoinen vetoketjutasku

Valmis essu

Valmis puutarhaessu

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: