Konekirjontaa  Bernette 79B.llä

Syventyessäni kirjonnan saloihin, kiinnostuin myös konekirjonnasta. Tutkin Internetissä eri valmistajien konetyyppejä. Katselin YouTube videoita ja selasin eri koneiden manuaaleja. Lopulta olin siinä tilanteessa, että päätin hankkia kirjovan koneen. Olen mieltynyt Pfaffin koneisiin, joten ajattelin että Pfaff 1.5 creative olisi se juttuni. Etsin netistä kauppiaita, jotka ilmoittavat myyvänsä konetta. Viestittelin ja soittelin eri liikkeisiin ja vastauksena oli, että tuota konetta saa vasta heinäkuussa 2021. 

Muutaman yön nukuttuani päätin, että pitää laajentaa tutkimuksia muihin koneisiin. Hain netistä kirjovia ompelukonetta. Haun tuloksena ensimmäisenä vaihtoehtona tuli Ompelukonekeskuksessa myytävästä Bernette 79b kone .  Tutkin koneen tietoja ja katselin siitä tehtyjä videoita. Bernina / Bernetten koneet ovat minulle täysin vieraita. Ennen ostopäätöstä halusin nähdä koneen ja koekäyttää konetta. Ompelukonekeskus sijaitsee Hyvinkäällä ja välimatkaa on sen verran että ennen kuin lähden ajelemaan, halusin olla varma, että kone löytyisi myymälästä.  Soitin liikkeeseen.  Konetta ei juuri sillä hetkellä ollut myyntitiloissa, mutta sanoivat että saavat sellaisen liikkeeseen muutamassa päivässä.  Sovimme että soittavat kun kone on tullut..

Ilokseni muutaman päivän päästä sain tiedon, että kone on tullut liikkeeseen. Ei muuta kuin autoilemaan kohti Hyvinkäätä.  Menomatkalla olin vielä hieman epäileväinen ja ajattelin että jos minua vähänkään epäilyttää en osta konetta.

Saavuttuani Ompelukonekeskukseen kone oli otettu paketista ja valmiina esittelyyn. Bernette oli viritetty kirjonta moodiin. Kone esiteltiin yksityiskohtaisesti ja samalla käytiin läpi eri näyttövalikot. Esittelyn aikana kone laitetiin kirjomaan kirjaimia ja kuvaa. Olin myyty, koneen kirjontajäljestä ja samastani opastuksesta/neuvoista koneen käyttöön. Teimme kaupat ja lähdin mairea hymy kasvoilla kohti kotia.

Kotiin päästyäni totesin, että ompeluhuoneen pöytä on liian pieni. Onneksi käytössä olevaan pöytään löytyi varastosta jatkopala. Ilta menikin ompelutilan järjestely parissa. Purin koneen paketista ja asettelin sen pöydälle odottamaan seuraavaa aamua.

Bernette 79b paketin sisältö

Pakkauksen sisältö
Kone isolla työtasolla
Kirjontataso. Pakkaus sisälsi kolme kirjontakehystä. Isoin kehys on kooltaan 260 x 160 mm

Ilta meni selatessa ohjemanuaalia. Manuaali on täysin englanninkielinen. Kielitaitoni on surkea, joten niiltä osin mitä en ymmärtänyt käänsin, google kääntäjällä.  Suomennokset eivät tietenkään olleet täysin oikeita, mutta niillä ymmärsin mitä tulee tehdä.

Aamun valjettua aloitin kirjontaominaisuuksia testaamisen. Bernetesta löytyy varsin kattava kuvavalikoima, oli suorastaan ongelma päättää mistä kuvasta aloitan testaamisen.

Kirjonnasta käytettävät  tukikankaat

Kirjonnasta käytetään kovikekankaita. Niissä on huomioitu eri materiaalit, joten tähän asiaa minun pitää vielä perehtyä ennen kuin osaa sanoa niistä mitään.  Pääsääntöisesti ne ovat joko huopamaisia tai kalvomaisia. Osa kovikekankaista sulaa vedellä tai lämmitettäessä. Koneen oston yhteydessä ostin kaksi huopamaista kovikekangasta, toisen sai silitettyä kiinni kankaaseen.

Kirjontakuviot

Koneen mukana tuli hurja määrä upeita kirjontakuvioita. Itse kuvion valinta on simppeliä ja sen kokoa ja paikkaa on helppo siirrellä näytöllä. Samalla näyttöön voi valita useita kuvia ja tekstejä. Kaikki valitut elementit näkyvät samalla näytöllä, joten ennen kirjontaa näkee selvästi mitä on tekemässä ja miten kuvat sijoittuvat.

Kirjontakuvion valinnan jälkeen kone kertoo suositusvärikoodit. Värejä voi halutessaan vaihtaa. Ohjelmasta löytyy myös lankavalikko, josta voi valita mitä lankaa käyttää, jolloin ohjelma hakee halutun lankatyypin sävyt.  Jos vaihtaa värejä niin uusi sävy näkyy heti näytön kuvassa.

Kirjonta

Minulla ei ole minkäänlaista ennakkokokemusta kirjontakoneesta, joten jotta saan jonkinnäköinen kuvan miten eri materiaalit käyttäytyvät kirjonnasta päätin tehdä testejä eri materiaaleilla.

Testatessani kirjontaominaisuuksia en pohtinut lankakoodeja enkä myöskään sävyjä kovin tarkkaa. Koneen oston yhteydessä ostin lankapakkauksen, joka sisälsi 18 eri perussävyä. Osassa koneen kuvista oli parhaimmillaan yli 21 väriä. Joten ajattelin että käytän niitä värejä mitkä silmämääräisestion lähinnä kuvan väreihin. Keskityin enemmänkin kirjonnan laatuun ja miltä ne näyttävät erilaisilla materiaaleilla.

Testeissä käytin tukimateriaalina kirjontaan tarkoitettua revittävää tukikangasta. Materiaalit ovat saman paksuisia mutta toisen kiinnitettiin silittämällä kankaaseen.  Koneessa on myös harsinta toiminto, jolla voi varmistaa, että kirjoitin kohdan kankaat pysyvät paikallaan. Harsinlangat poistetaan kirjonnan jälkeen.

Collegekankaaseen kirjottu kuviot

Puuvilla- ja markiisikankaisiin kirjottu kuviot

Jotta kaikki mitä kirjoin ei olisi pelkkää harjoittelua tein vaunuihin hoitolaukun johon kirjoin erilaisia kuvia. Mielestäni siitä tuli aika kiva.

Juhlapukukankaat

Mielestäni kiiltävissä juhlapukukankaissa kirjontalangan pitäisi olla metallihohtoistalankaa, jolloin ne ”hehkuvat” kuten muukin puku. Käyttämäni tukikangas oli pois revittävä. Repiminen oli vaikea, kun piti olla varovainen, ettei verkkomainen kangas repeä.  Joten tämän tyylisissä kankaissa käytän jatkossa sulavia tukikankaita.

Omat kirjontakuviot

Tulevaisuudessa on tarkoitus tuottaa omia uniikkeja kirjontakuvioita. Sitä varten opiskelen kirjontaan liittyviä suunnittelu ohjelmia. Palaan tähän aiheeseen tuonnempana.

Perusompeleminen ja koneen ominaisuudet

Käytän konetta pääasiassa kirjontaan, napinläpien- sekä koristeompeluun. Mutta toki olen testannut perussuorat sekä siksakit, koristeompeleita. Ompelujälki on siistiä. Napinlävistä tein testiompeleen pukuvillaan ja hyvännäköistä jälkeähän siitä tuli.

Kone sisältää lukemattoman määrän erilaisia tikkejä ja ominaisuuksia. Yksi mielestäni parhaista ominaisuuksista on polkimesta tehtävä päättely. Se toimii samoin kuin teollisuusompelukoneessa, poljinta painettaessa kantapäällä kone tekee päättelyn ja katkaisee langan. Sen lisäksi koneessa on vielä huimasti toimintoja johon minun pitää vielä perehtyä tarkemmin.

Koneesta löytyy 17 napinläpeä. Tältä ne näyttävät.
Muutama perusommel

Ajatuksia koneesta

Tähän mennessä tehtyjen ompelusten jälkeen olen erittäin tyytyväinen koneeseen ja sen tuottamaan jälkeen. Kirjontatestejä tehdessä huomasin, että minun pitää tilata erilaisia kirjontaan soveltuvia kovikekankaita sekä lisää lankoja. Tällä viikolla paketit sitten saapuivat, nippu erilaisia sulavia kovikekankaita sekä sekä tavalliset- ja metallihohtoiset langat, joten harjoitukset jatkuvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: