Vuoden 2020 ompeluprojekti/osa 2 puvun valmistus ja valmis puku

Korsetti

korsetin malli oli selvillä alkoi puvun valmistus. Se alkoi normaalitapaan kaavaosien leikkuulla. Korsettiin tulee kolme kerroksesta. Päälikankaana paljettitafti, väliin jäykkä puuvilla tukikangas ja vuoreksi viskoosivuorikangas. Korsettia tukemaan sumoihin tulee 7mm spiraaliluut.

Ylimpänä vuorikangas, sen alla tukikankangas ja alimmaisena paljettitafti

Ompelin kerrokset ja lopuksi yhdistin ne. Harsin kerrokset kiinni toisiinsa, jotta se on helppo sovittaa.

Sovituksessa totesimme että korsetti on oikean kokoinen eikä siihen tarvinnut tehdä muutoksia. Seuraavana vuorossa oli luukujien ompelu sekä yläreunan huolittelu vinonauhalla. Ompelin sivisaumojen kohdalle lenkit, jotta puvun saa laitettua henkarille roikkumaan.

Helma

Aluksi ajattelin että en tee helmasta kaavaa, sillä siitä on tulossa täysi kello. Mutta hetken pohdittuani päätin piirtää 1/4 osa helmankaavan, sillä saan varmistettua että kaikki kerrokset ovat saman kokoisia.

Helman etenkin tyllin leikkuu tarvitsee runsaasti tilaa. Tyllin leveys on 270cm. Minulla on melko suuri leikkuupöytä mutta tällaisessa projektissa se on aivan liian pieni, joten leikkaan helmaosat suosiolla lattialla. Onneksi leikkuupöytä on pyörillä niin saan siirrettyä huoneen toiseen laitaan, jotta lattiapinta-ala on mahdollisimman suuri.

Leikkasin ensin päälikankaan paljettitaftin. Sen leikkaamisessa ei ole mitään ongelmia, kun kangas pysyy hyvin paikallaan.

Ennen tyllin leikkaamista lyhensin kaavasta 5 senttiä, näin varmistan että tyllit on lyhyempiä kuin tafti. Tylli on pehmeää yleistylliä ja leikkaan se vinoon langansuuntaan. Sen leikkaaminen on hieman haasteellisempaa, koska se on ohutta ja liukasta. Tyllikerroksia tulee kaikkiaan 6. Tylli on pehmeää, mutta sillä on taipumus tarttua jalkoihin, joten mukavuus syistä sen alle laitan alushameen. Alushameen tein cuprosta A-mallisena cuprosta. Mekkoa voi käyttää näin tai lisätä helman alle vannealushameen, jolloin helma kohoaa. Kuvissa mekon alla on vannealushame.

Alushame ja tyllit aseteltuna mallinukelle

Huolittelin taftin reunat saumurilla ja sen jälkeen ompelin sivu- sekä keskitakasauman. Taftin reunaan kiinnitin krinoliininauhan. Sillä varmistan että helman reuna laskeutuu kauniisti.

Paljettitaftin ompelu
Krinoliininauhan kiinnitys

Helman ja miehustan yhdistäminen

Seuraavana yhdistin miehustan ja helman. Helmasta tulee runsas, joten jotta sitä olisi helpompi käsitellä ompelin ensin paljettitaftihelman miehustan.

Vuorikankaan ja tyllikerrokset kiinnitin ensin toisiinsa ja vasta sen jälkeen kiinnitin miehustaa. Korsettiluista johtuen miehustan ja helman sumavara on silitetty alaspäin.

Helman rypytys

Lopuksi tein eteen rypytyksen. Rypytys painottuu vasemmalle puolelle siten että tylliä tulee reilusti näkyviin. Kokeilin ensin tehdä perinteisen rypytyksen, mutta helma näytti tylsältä. Päädyin rypyttämään helman kohta kohdalta. En tiedä millä nimellä tätä työvaihetta pitäisi kutsua. Kiinnitin rypyt ensi nuppineuloilla. Kun oli saanut luotua mieleisen mallin, ompelin rypytyksen kohta kohdalta käsiompeleella kiinni.

Valmis mekko

Valmis mekko edestä
Valmis mekko takaa

Ajallisesti mekon valmistamiseen meni noin viisiPuku kuvataan vielä mallin päällä, joten siitä on tulossa oma juttu.

One thought on “Vuoden 2020 ompeluprojekti/osa 2 puvun valmistus ja valmis puku

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: