Korsetti

korsetin malli oli selvillä alkoi puvun valmistus. Se alkoi normaalitapaan kaavaosien leikkuulla. Korsettiin tulee kolme kerroksesta. Päälikankaana paljettitafti, väliin jäykkä puuvilla tukikangas ja vuoreksi viskoosivuorikangas. Korsettia tukemaan sumoihin tulee 7mm spiraaliluut.

Ompelin kerrokset ja lopuksi yhdistin ne. Harsin kerrokset kiinni toisiinsa, jotta se on helppo sovittaa.
ompelu Nurjapuoli Sumavarojen silitys Tukikankaana saumat ovat myös avattu Vuoren ompelu Kerrokset ommeltu Kerrokset yhdistetty harsimalla sauman kohdat toisiinsa Korsetti näyttää tässä vaiheessa tältä
Sovituksessa totesimme että korsetti on oikean kokoinen eikä siihen tarvinnut tehdä muutoksia. Seuraavana vuorossa oli luukujien ompelu sekä yläreunan huolittelu vinonauhalla. Ompelin sivisaumojen kohdalle lenkit, jotta puvun saa laitettua henkarille roikkumaan.
Luukujien ompelu Vinonauhan kiinnitys oikealle puolelle Vinonauhan käännetty sekä nuppineulattu sisäpuolelle. Kuvassa näkee myös sivisaumojen ripustuslenkit Nauhan kiinnitys käsinompeleella sisäpuolelle Luiden leikkuu ja pujotus luukujiin Korsetti näyttää tässä vaiheessa tältä Valmis korsettiosa Valmis korsettiosa Valmis korsettiosa
Helma
Aluksi ajattelin että en tee helmasta kaavaa, sillä siitä on tulossa täysi kello. Mutta hetken pohdittuani päätin piirtää 1/4 osa helmankaavan, sillä saan varmistettua että kaikki kerrokset ovat saman kokoisia.
Helman etenkin tyllin leikkuu tarvitsee runsaasti tilaa. Tyllin leveys on 270cm. Minulla on melko suuri leikkuupöytä mutta tällaisessa projektissa se on aivan liian pieni, joten leikkaan helmaosat suosiolla lattialla. Onneksi leikkuupöytä on pyörillä niin saan siirrettyä huoneen toiseen laitaan, jotta lattiapinta-ala on mahdollisimman suuri.
Leikkasin ensin päälikankaan paljettitaftin. Sen leikkaamisessa ei ole mitään ongelmia, kun kangas pysyy hyvin paikallaan.

Ennen tyllin leikkaamista lyhensin kaavasta 5 senttiä, näin varmistan että tyllit on lyhyempiä kuin tafti. Tylli on pehmeää yleistylliä ja leikkaan se vinoon langansuuntaan. Sen leikkaaminen on hieman haasteellisempaa, koska se on ohutta ja liukasta. Tyllikerroksia tulee kaikkiaan 6. Tylli on pehmeää, mutta sillä on taipumus tarttua jalkoihin, joten mukavuus syistä sen alle laitan alushameen. Alushameen tein cuprosta A-mallisena cuprosta. Mekkoa voi käyttää näin tai lisätä helman alle vannealushameen, jolloin helma kohoaa. Kuvissa mekon alla on vannealushame.


Huolittelin taftin reunat saumurilla ja sen jälkeen ompelin sivu- sekä keskitakasauman. Taftin reunaan kiinnitin krinoliininauhan. Sillä varmistan että helman reuna laskeutuu kauniisti.


Helman ja miehustan yhdistäminen
Seuraavana yhdistin miehustan ja helman. Helmasta tulee runsas, joten jotta sitä olisi helpompi käsitellä ompelin ensin paljettitaftihelman miehustan.
Vuorikankaan ja tyllikerrokset kiinnitin ensin toisiinsa ja vasta sen jälkeen kiinnitin miehustaa. Korsettiluista johtuen miehustan ja helman sumavara on silitetty alaspäin.
Miehustan ja helman yhdistäminen Vuoren huolittelu käsiompeleella Sirkkarenkaiden kiinnitys Valmis puku selkäpuolelta
Helman rypytys
Lopuksi tein eteen rypytyksen. Rypytys painottuu vasemmalle puolelle siten että tylliä tulee reilusti näkyviin. Kokeilin ensin tehdä perinteisen rypytyksen, mutta helma näytti tylsältä. Päädyin rypyttämään helman kohta kohdalta. En tiedä millä nimellä tätä työvaihetta pitäisi kutsua. Kiinnitin rypyt ensi nuppineuloilla. Kun oli saanut luotua mieleisen mallin, ompelin rypytyksen kohta kohdalta käsiompeleella kiinni.
Valmis mekko


Ajallisesti mekon valmistamiseen meni noin viisiPuku kuvataan vielä mallin päällä, joten siitä on tulossa oma juttu.