Iltapuvun suunnittelu ja ompelu metallinhohtoisesta organzasta

Kangasvarastossani on odottanut iltapukukangas, jonka hankin Viron Karnaluksista. Alkuperäinen ajatus oli tehdä puku tyttäreni koossa, mutta tilanne muuttui koronan myötä. Oma ehtoisessa eristyksissä mekon sovitus ei onnistu, joten päätin tehdä mekon itselleni. Alkuperäistä suunnitelmaa piti muuttaa, jotta sain puvun istumaan luontevasti päälleni.

Kaavoitus ja proto

Piirsin mitoillani peruskaavaa, josta kuosittelin miehustan. Tein proton, johon tein kaavakorjaukset: kaula-aukon muotoilu sekä sivuille nyörilenkkien lisäys. Muilta osin miehusta oli ok.

Helmasta en tehnyt protoa, sillä olin päättänyt, että siitä tulee ilmava täysikellona kellohelma. Helman päälikangas on metallinhohtoinen organza, jota tulee kolme kerrosta. Jotta helmasta tulee ilmava, organzan alle laitan neljä kerrosta pehmeää tylliä.

Helmasta piti myös tehdä kaava. Mittasin vyötärön ympäryksen, josta laskin ympyrän säteen. Näin sain merkittyä kaavaan vyötärölinjan. Vielä piti päättää helman pituus. Halusin tehdä mekon, jonka helma ulottuu korkokengät jalassa maahan asti. Helman pituudeksi päätin laittaa 110 cm. Näiden tietojen pohjalta piirsin helmasta 1/4 osa kaavan. Helmaan tulee saumat sivulle sekä taakse. Leikkasin organzasta 3 kerrosta ja sen alle tulevat 4 tylli kerrosta. En halua että tylli näkyy helman alta, joten lyhensi helman kaavaa 10 cm.

Leikkasin miehustan kappaleet 2 cm saumavaralla. Jotta siitä tulee tukeva käytän kovikekankaana paksua kovikekangasta. Saumavaroihin laitan muoviset tukiluut.


Miehustan leikkuu

Ompelu

Aloitin ompelun valmistamalla sivuihin tulevan nyörilenkit. Teen ne vinonauhasta, joten ensin valmistin ne. Hahmottelin lenkkien määrän sekä kiinnitykset. Mittasin lenkin pituuden, jonka jälkeen leikkasin valmiiksi. Ompelin lenkit kiinni ennen kuin yhdistin saumat. Näin varmistin, että lenkit pysyvät paikallaan, kun ompelen sauman.

Helman ompelu

Seuraavan vuorossa oli helman ompelu. Aloitin helman valmistamisen ompelemalla neljä alinta tyllikerrosta. Halusin saumoista siistit, joten ompelin saumat pussisaumoina.

Tyllikerrosten valmistuttua ompelin organza kerrokset. Nekin ompelin pussisaumoina ja helmaan laitoin krinoliini nauhan.

  • Ompelin nauhan helmaan kankaan oikealle puolelle.
  • Sen jälkeen käänsin nauhan nurjalle puolelle ja ompelin nauhan kiinni kankaaseen
  • (tulipa epämääräinen selostus, toivottavasti kuvat selventävät työvaiheita🧐).

Kun helmat on huoliteltu vuorossa oli miehustan ja helman yhdistäminen. Asettelin helmakappaleet päällekkäin ja ompelin ne kiinni toisiina. Näin varmistin että kerrokset pysyvät paikallaan. Asettelin, sekä ompelin miehustan ja helman oikeat puolet vastakkain. Seuraavana vuorossa oli piilovetoketjun ompelu, vuoren kasaus ja kiinnitys. Vuoren ja pääliosan yhdistämisestä en muistanut ottaa yhtään kuvaa ( oli kiire saada mekko valmiiksi 🤪).

Valmis mekko

Ensikuvat valmiista mekosta sovitusnuken päällä. Mekosta otetaan paremmat kuvat kesän aikana.

Valmis mekko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: