Talvitakki

Ilmojen viilennyttyä huomasin että talvitakki tilanteeni on heikko. Kaapista löytyy vain villakangastakkeja. Ne ovat lämpimiä pakkassäällä, mutta sateessa ei ole paras vaihtoehto. Niinpä tilanne vaati pikaista korjausta.

Mallin suunnittelu

Suunnittelu lähti ajatuksesta että takista pitää tulla lämmin, myös silloin kun käyttää hametta. Takista tulee nilkkapituinen ja jotta sitä on helppo käyttää, teen helman sivuihin nappilistan, jotka voi tarvittaessa avata. Näin helma ei estä liikkumista. Pitää näkyä myös pimeässä, joten takkiin tulee kiinteät heijastimet. Sen pohjalta oli selvää, tulee pitkiä pystysaumoja, joihin ompelen heijastin tereen. Näkyvyys on taattu😀. Selasin takkien kuvia Pinterestistä ja tykästyin pitkiin untuva- ja tikki tyylisiin. Siitä se sitten taas lähti.

Hahmottelin paperille mallin ja ompelusuunnitelman. Takkiin tulee neljä kerrosta: päälikangas, vanu, villavatiini ja vuorikangas. Tämän lisäksi ompelen ehkä fleezestä pitkän takin, jonka voi tarvittaessa laittaa takin alle.

Piirsin kaavat, kuosittelin mallin ja laskin tarvikemenekkiä, jotta osaan ostaa kutakuinkin oikean määrän kangasta ja tarvikkeita.

Tarvikkeiden hankinta

Selvää oli että en halua untuvatakkia ja kaupan valmiit tikit eivät miellyttäneet, joten päätin tehdä sen itse. Ensin ajattelin tekeväni valkoisen takin, silläkin uhalla, että väri likaantuu helposti. Helsingin Eurokankaasta ei löytynyt valkoista tuulipukukangasta, joten suunnitelmiin tuli muutos heti alkumetreillä. Pakkavalikoimasta ei löytynyt mieluista väriä, siirryin penkomaan ulkoilupukukankaiden palalaaria. Sieltä löytyi tummanharmaa kangas. Palakankaista kaivelin myös fleezen sekä vuoren. Vuorena käytän harmaapohjaista italialaista paitakangasta. Vanun ja villavatiini ostin metritavarana.

Leikkuu ja tereen ompelu

Leikkasin päälikankaan sekä vanun.

Ennen takin ompelun aloitusta, ompelin metritolkulla heijastin terettä, jota tulee takin saumoihin.

Hihan ompelu

Aloitin ompelun hihoista. Halusin testata koristetikkausten ompelua, sekä miltä saumat näyttää, kun niihin ommellaan heijastintere. Hihassa on neljä osaa. Keskimmäiseen osaan ompelin koristetikkauksen. Samalla tikkaus kiinnittää vanun.

Miehusta

Miehustan ompelun aloitin vetoketjutaskujen ompelulla. Metrivetoketjusta leikkasin oikean mittaiset vetoketjut. Taskupussit tein viskoosista, jota oli jäänyt yli jostain projektista.

Sen jälkeen yhdistin etu- ja takakappaleiden sivusaumat. Ompelu oli haasteellista usean kerroksen vuoksi. Vanu- päälikangas -heijastintere- päälikangas – vanu. Kun olin ommellut kaikki pystysaumat, levitin takin lattialle. Hahmottelin liidulla koristetikkauksia. Suunnitelman tehtyäni ompelin tikkaukset. Lopuksi ompelin olkasaumat. Tekele alkoi muistuttamaan jo takkia.

Kaulus ja huppu

Seuraavana vuorossa oli kaulus. Koska haluan lämpimän takin, aloin pohtia jos sittenkin laittaisin takkiin neppareilla kiinitettävän/irrotettavan hupun. Piirsin perushupun kaavan, johon sitten lisäsin/muotoilin kaulaosan, jotta huppuun saadaan laitettua nepparit.

Kun kaava ja hupunmalli olivat selvillä, pohdin että en halua neppareiden näkyvän, silloin kun huppu ei ole kiinni. Päätin tekeväni peitekauluksen, jolla peittää nepparit. Ompelin kauluksen reunaan heijastin koristeen. Nepparien paikkaa jouduin pähkäilemään. Ne eivät saa olla liian alhaalla, mutta eivät myöskään liian ylhäällä. Ensimmäisellä yrittämällä kiinnitin nepparit liian ylös, joten jouduin leikkaamaan uuden kauluksen. Toisella yrittämällä laitoin ne huomattavasti alemmas, jolloin hupparia kiinnitettäessä pitää kääntää vain heijastin osa pois edestä. Sen jälkeen ompelin kauluksen kiinni takkiin.

Vetoketju ja nappilista

Kauluksen kiinnityksen jälkeen ompelin etu ja napituskaistaleet. Kiinnitin 90 cm vetoketjun ja nepparit, sekä istutin ja ompelin hihat paikoilleen.

Vuori

Seuraavana vuorossa vuoren ja villavatiini leikkuu. En halua että villavatiini ulottuu helmaan asti, joten leikkasin sen polvipituiseksi. Kun osat oli leikattu kokosin vuoren. Ompelin povitaskun oikealle puolelle.

Päälikankaan ja vuoren yhdistäminen

Yhdistin vuoren ja pääliosan.
Kiinnitin osat ensin vetoketjujen kohdasta. Seuraavana kiinnitin kauluksen, sen jälkeen yhdistin hihat. Jotta sain varmistettua että helman on suorat, puin takin sovitusnukelle ja tarkasti viivoittimella suoruuden, jonka jälkeen ompelin helman.

Helman sivinappilistat

Viimeisenä ompelin helmasivujen nappilistat vuoreen. Lopuksi kiinnitin nepparit ja tein vielä vyön. Solkena käytin jostain vanhasta vyöstä jäänettä solkea. Nyt takki oli valmis.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: