Mystinen krinoliininauha juhlapuvun helmassa

Ompelutarvikesivuja selatessa törmäsin krinoliininauhaan. Siinä sitten hämmästelin et mikä nauha ja mihin sitä käytetään?

Nettisurfailun tuloksena mystisen nauhan käyttö alkoi valkenemaan. Sitä käytetään liehuvussa helmoissa. Nauha löytyy montaa eri leveyttä ja sen tarkoitus on muotoilla helmaa. Mielenkiintoni heräsi, siitä se sitten taas lähti.

Päässäni piirtyi kuva juhlamekosta joka muuntautuu. Taftista teen kotelomekon, jonka päälle saa laitettua kimaltavasta ongazasta kerroksittain rakentuvan hulmuavan helman, joka solmitaan vyötärölle. Tein helmasta leikkuu ja ompelusuunnitelman. Hulmuava helma rakentuu kuudesta halkasijaltaan 140 cm ympyrästä, jonka reunaan ommellaan vinonauhan sisään krinoliininauha. Pikaisena laskutoimituksena orgazaa tarvitaa ainakin 15 metriä ja kotelomekkoon 2 metriä taftia.

Sopivasti olin menossa Viron Karnaluksiin. Sieltä löytyi krinoliinonauhoja useissa eri väreissä ja leveyksissä. Ajattelin että jos käytän nauhaa niin sitten käytän ehdottomasti leveää nauhaa. Ostin 8 cm levyistä viininpunausta nauhaa noin 40 metriä. Samalla reissulla ostin myös taftin ja orgazan.

Kaavoitin ja kuosittelin kotelomekon. Ompelin sen valmiiksi, joka jälkeen aloitin helman valmistuksen.

Helman leikkaaminen organzasta oli haastava, sillä kangas on liukasta. Ympyröiden leikkuu oli jokseenkin helppoa verrattuna vinonauhojen leikkimiseen. Ympyröiden leikkuun jälkeen huomasin että kangas oli liian vähän täysin vinoihin nauhoihin, joten päätin tehdä osittain vinot nauhat. Se koitui ongelmaksi, sillä ne eivät muotoudu kaarevaan reunaan niin hyvin kuin täysin vinot nauhat.

Ompelu eteni alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Kun kaikki 6 helmaa oli valmiit oli vuorossa helmojen kiinnitys vyötärönauhaan. Merkitsi vyötärönauhaan keskikohdan ja jaloin sen haluttun vyötärömitan kuuteen osioon. Sen jälkeen merkitsin helma kappaleet. Taitoin helmakappaleen kaksinkerroin mittasin 1m helmasta. Taitoin helman metrin kohdasta siten että pääliosaan jää lyhyempi osa. Kiinnitin helman vyötärönauhaan siten että helmakappaleiden reunat menevät hieman päällekkäin.

Nyt kun puku on valmis muutama huomio mitä tekisi toisin. Ensinnäkin vinonauha pitää nimensä mukaisesti olla vinoon leikattu että se muotoutuu kaarevaan kohtaan. Krinoliininauhaa käsitellessä pitää olla tarkkana että ei missään vaiheessa venytä nauhaa, muilta osin tekisin mekon melko samoin. Kuvat valmiistamekosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: