Kesä 2019 ompelupäiväkirja osa 2 – kaavotusta ja protoilua

Mekkoprojekti etenee. Tarvikkeet on hankittu.

Projektin tarvikkeet: (Kuvassa värit näyttävät punaiselta vaikka se on oikesti pinkki)
– 40 m sifonkia
– 2 m satiinia
– 2 m vuorikangasta
– 2 m tekoturkista (väri ei ole ihan ihan sitä mitä haluan, joten tilasin nettikaupasta toisen vaihtoehdon, joka on tulossa postissa)
– korsettiluita, spiraali ja muovi
– 25 cm piilovetoketjun
– sirkkarenkaita
– tukikankaita, kahta eri vahvuutta
– 0,6 mm paksusta siimaa

Kaavoitus lähti käyntiin peruskavan piirtämisestä. Sen jälkeen vuorossa oli kuosittelu ja protojen ompelu. Kolme protoa on nyt valmiina osottamassa sovitusta.

Työ jatkuu helman suunnittelulla. En ole aiemmin tehnyt näin isoa helmaa sifongista. Sifongin käsittely oli haasteellista jo pienessä mittakaavassa, joten hieman jännittää miten kankaan käsittely onnistuu kun koko moninkertaistuu. Helma on niin suuri että en piirrä siitä erillisiä kaavoja. Piirrän mallin 1/4 osa koossa. Siihen merkitsen tarkat mitat, jotka sitten siirrän suoraan kankaalle.

Helmaan tulee kaikkiaan 7 kerrosta, jotka leikataan täyskellona. Edestä (KE) puvun pituun on 100 cm. Takana (KT) laahuksen pituus on 180 cm.

Piirtäminen alkoi merkitsemällä paperille vyöltärö (Laskin vyötärö ympäryksestä ympyrän säteen). Sen jälkeen merkitsin KE- ja KT- pituudet. Piirsin paperiin sivusauman paikan sekä muutamia apuviivoja. Pohdin kerrosten korkeutta. Päätin kokeilla miltä näyttää että kerroskorkeus kasvaa hieman takana ( 5cm). KE kerrosten korkeusväli on 15 cm ja KT 20 cm. Alla piirros helman kerroksista.

Leikkuusuunnitelma:

En halua eteen saumoja, joten se leikataan taitteella. Koska kankaan leveys 145cm, neljä alinta kerrosta leikataan siten että sivisaumat tulevat kankaan reunaan. Kolme päällimmäistä kerrosta leikataan siten että KE on suora langansuunta. Takaosa leikataan kahdesta kappaleesta niin että keskitakana on sauma. KT-saumaan ompelen piilovetoketjun, joka helpottaa puvun pukemista päälle. Takaosan helmaosat leikataan kaikki niin että KT kohdassa on suora langan suunta.

Malli piirtämisessä paperille oli jo omat haasteet, joten mittojen siirtäminen kankaalle tulee ole hidasta.

Hämmästyksekseni homma eteni reippaaseen vauhtiin ja sain tänään leikattua kaikki kerrokset. Kiinnitin ne nuppineuloille mallinuken päälle jotta sain tarkastettua kerrokset. Seuraavassa päivityksessä ompelu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: