Pellavapaita trumpettihihoilla

Aurinkoallergian vuoksi puheudun pitkähihaisiin paitoihin myös kesällä. Toisinaan lämpötilat saattavat nousta melko korkeiksi, jolloin vaatteen materiaalilla on suuri merkitys sen käyttömukavuuteen. Mielestäni parhaita materiaaleja ovat viskoosi ja pellava. Tällä kertaa materiaalina on pellava, joka löytyi Eurokankaan palalaarista. Myös pitsinauha on Eurokankaasta.

Suunnittelu:

Halusin väljän peruspaidan, jossa ei ole ylimääräisiä leikkauksia tai laskoksia. Kaula-aukko v-mallinen. Hihojen pitää olla pitkät, joten päädyin jälleen trumpettiin. Malli mahdollistaa ylipitkät hihat niin että ne suojaavat myös kädet.

Kaavotus:

Miehustan tein prinsessaleikkauksen ja lisäsin väljyyttä vyötäröltä alaspäin, Takaosan leikkasin yhtenä kappaleena, jotta paidasta tuli väljä jätin muotolaskokset auki ja lisäsin vyötäröstä alaspäin hieman väljyyttä. Hihoihin tulee pitsin kyynerpään kohdille ja siitä alaspäin hiha jatkuu trumpettihihana. Näiden lisäksi leikkasin solmintanauhoiksi 2 x 6cm x 100cm kangassuikaleet.

Valmistuksen vaiheet:

Huolittelin kappaleiden reunat saumurin simultaanitikillä.

Aloitin ompelun valmistamalla solmintanauhat. Silitin kangassuikaleista vinonauhat, taitoin kaksinkerroin ja ompelin nauhaksi. Ompelin etuosan. Asettelin etu- ja takaosat oikaet puolet vastakkain. Laitoin solmimisnauhat sivusaumaan vyötärön kohdalle, jonka jälkeen ompelin sivusaumat. Silitin saumavarat auki.

Hihan valmistuksen aloitin mittaamalla kyynerpään kohdalle tulevan pitsinauhan. Ompelin sen kiinni ja silitin saumavarat pellavaosan suuntaisesti. Ompelin hihan sivu- ja ”trumpettiosan sivusaumat. Kiinnitin hihansuu-osan (trumpetin) pitsin alareunaan. Ja silitin kiinityskohdan saumavaran hihansuun suuntaan.

Näin jälkikäteen pohdin että hiha olisi pitänyt kasata aukinaisena ja lopuksi ommella sivusauma, silloin sivusauma olisi yhtenäinen kainalosta hihansuuhun. No ehkä ensi kerralla.

Kun hihat oli valmiit istutin ne paitaan. Se on hieman haasteellisempi homma kun teen sen peilinedessä, mutta tällä kertaa se onnistui kerrasta, mikä on hyvin harvinaista. Yleensä joudun purkamaan ja asettelemaan hihan useaan otteeseen ennen kuin olen tyytyväinen lopputulokseen.

Sitten vuorossa oli kaula-aukoinhuolitteku eli alavaran kiinnitys. Silitin alavaraan kankaisen tukikankaan, yhdistin etu- ja takaosan alavarat, silitin saumavarat auki. Valmiin alavaran asettelin pääntielle ja ompelin kiinni. Jotta alavaraan asettuu siististi paidan sisään, ompelin tukitikkauksen muutaman millin päähän reunasta (Tukitikkauksella kiinnitetään alavara saumavaraan). Lopuksi kiinnitin alavaran nurjalle puolelle piilo-ompeleella. Sitten vielä ompeli hihansuihin ja helmaan päärmeet, jonka jälkeen paita oli valmis.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: