Kietasuhousut

Tytär pyysi ompelemaan kesäksi leveälahkeiset housut raidallisesta kankaasta. Lahkeissa saisi olla myös sivuhalkiot. Löysin Sellon Eurokankaan palalaarista raidallisen viskoosikankaan, joka sopi hyvin tähän projektiin.

Hetken tuumailtuani mieleeni tuli kietasuhousut, jollaiset ompelin itselleni 90-luvun lopulla. Muistin housut hyvin mutta en millainen kaava niissä oli. Ei auttanut muuta kun kaivella ikivanhoja lehtiä ja sieltähän se löytyi. Lehti oli Moda 2/97. Lehden kaava oli auttamatta liian pieni, joten tutkin vain kaavakuvaa, jonka pohjalta tein oman kaavan.

Piirsin housujen peruskaavan tyttären mitoilla. Kuosittelin kaavan lehden kaavakuvan näköiseksi. Käytännössä otin housukaavasta vain takakappaleen, suoristin hieman keskitakakappaleen viivaa. Kappaleen leveyden määrityksessä pohdin kuinka paljon etu- ja takakappaleet menevän päällekkäin sivulta. En halua että tulee tilanne että pakarat vilkkuu, joten vyötäröltä ja lantiolta reunat menevän päällekkäin reilusti. Lisäksi lisäsin vyötärölle 2 cm muotolaskoksen. Punttien sivut huolittelin päärmeellä, jotta reuna näyttää siistiltä. Lahkeista ja solmintanauhoista tein ylipitkät, ne tarkastetaan sovituksessa, jossa päätämme niiden lopulliset pituuden (kuva otettu ennen sovitusta, punteissa nuppineulat ja solmimisnauha ei ole vielä täysin ommeltu).

Yleensä teen sovitusproton, mutta tällä kertaa kun malli oli väljä, päätin että teen housut suoraan oikesta kankaasta.

Leikkuu vaiheessa olin hieman huolissani raitojen kohdistuksesta, joten tässä vaiheessa piti olla tarkkana. Kangasta oli naftisti, sen vuoksi vyötärönauhat oli leikattava myös pystysuuntaisesti. Tiesin jo tässä vaiheessa että vyötärökaitaleen raitajako ei olisi sama kuin itse housuissa, koska niissä on muotolaskokset ja haaraosassa raitajako on peilikuva.

Huolittelin lahkeiden sivut päärmeenä kaksoistikkauksella. Sen jälkeen yhdistin puntit, eli ompelin haarasauman. Tässä piti olla tarkkana että raidat osuivat kohdikkain. Ompelin haarasauman ensin ompelukoneella ja lopuksi huolittelin sen saumurilla.

Vyötärönauhan tein vinonauhana. Leikkasin kankaan leveydeltä 4 kpl x 9cm leveivyisiä suikaleita. Yhdistin suikaleet siten että niistä syntyi 2 pitkää nauhaa. Kiinnitin vyötärönauhaan 6 cm leveän kudotun kovikekankaan. Tein vinonauhan käsin, koska minun vinonauhalaitteet ovat huomattavasti kapeammille vinonauhoille.

Kiinnitin vinonauhan reunan housujen vyötärölle nurjalle puolelle. Ompelin sen kiinni silitystaitoksesta. Sen jälkeen käänsin nauhan oikealle puolelle ja ompelin kiinni.

Housut jäävät nyt odottamaan sovitusta, jollon selviää punttien ja kiinnitysnauhojen lopullinen pituus. Sovituksen jälkeen ompelen puntteihin päärmeet ja huolittelen kiinnitysnauhat, jonka jälkeen housut ovat valmiit.

Housut puetaan siten että ensin otetaan kiinni toisesta vyötärönauhasta. Aseta etuosa vyötärölle, solmi sen kiinnitysnauhat seläntaakse. Nosta toinen puoli selkäpuolelle ja solmi etupuolelle 😅.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: