Nettisurffailun seurauksena päädyin selailemaan Kangaskapinan nettisivuja. Sivulta löytyi erinäköisiä ja kokoisia silityskuvia. Iso (20×30 cm) susikuva näytti hienolta, no siltä samalta istumalta tuli tehtyä heräteostoksena 5 metriä viskooseja sekä silityskuvan.
Siinä vaiheessa en vielä miettinyt mihin kuvaa käyttäisin. Tilauksen tehtyä muistelin että siitä on noin 20 vuotta kun edellisen kerran olen käyttänyt silityskuvia omissa ompeluksissa.
Paketti saapui, kuvan käyttötarkoitus oli edelleen avoin. Kuva päätyi hetkellisesti seinäkoristeeksi. Kuukauden päivät katselin kuvaa kunnes päätin että laitan sen miehen paidan rinnukseen. Mikä ihana syy lähteä kangaskaupoille. Eurokangas on minun lempikauppa. Sieltä löytyy laaja valikoima erilaisia kankaita ja mukava henkilökunta. Tilaan toisinaan kankaita kotimaisista nettikaupoista mutta mielestäni tällöin jää yksi tärkeä vaihe pois, eli kankaiden hypistely. Sen vuoksi suosin itse kangaskaupoissa käyntiä.
Kaavana käytin paitakaavaa, jolla olen ommellut miehelle useita T-paitoja. Hihat pidensin miehen käden pituuden mukaiseksi. Leikkuun jälkeen aloitin silityskuvan mallailun paidalle. Lopulta päätin että se tulee eteen keskelle 10 sentin päähän pääntiestä.
Ei muuta kun silitysrauta kuumenemaan. Tässä kohtaa hieman hirvitti miten saan kuvan kiinnittymään, sillä kuva oli isompi mitä silitysraudan pohja. Ohjeessa luku että silitysrautaa pitää painaa 30 sekunttia. Päätin edetä osioissa ylhäältä alaspäin ja varmuudenvuoksi sen jälkeen myös vasemmalta oikealle. Jotta varmistin että painan rauta 30 sekunttia kerralla, käytin apuna sekunttikelloa. Homma tuntui pusaamiselta enkä ollut lainkaan varma kiinnittyikö kuva silityksessä. Hätäisenä ihmisenä olisin halunnut poistaa suojapaperin heti, mutta ohjeessa luki että paperin pitää antaa jäähtyä rauhassa ennen sen poistamista. Tässä kohtaa epäilin edelleen kuvan kiinnittymistä, joten laitoin mapin suojapaperin päälle ja jätin sen jäähtymään.
Lähdin koirien kanssa lenkille. Samalla pohdin että mitä teen jos kuva ei ole kiinnittynyt. Päädyin pohdinnoissa siihen että jos kuva on olisi kiinnittynyt vain osittain, ompelisin paitaan toisella värillä raidan joka peittäisi kuvan. Siinä taisi mennä reilu tunti kun jatkoin projektia. Jännitys tiivistyi kun aloin poistamaan suojapaperia. Hämmästykseksi kuva oli kiinnittynyt kankaalle. Olin helpottunut ettei tarvinnut siirtyä varasuunnitelmaan.
Ompelin etu ja takakappaleiden olka- ja sivusaumat yhteen viisilankaisella varmuustikillä. Silitin saumat. Ompelin hihat ja kiinnitin ne paikalleen. Tässä kohtaan mies sovitti paita, jotta sain merkittyä hihojen – ja paidan pituuden. Kääntövarat kiinnitin leveälläpeitetikillä. Lopuksi vielä silitys niin paita oli valmis.
Aika näyttää miten kuva pysyy käytössä.
Olen tyytyväinen lopputulokseen. Näin iso kuva olisi huomattavasti helpompi kiinnittää kunnon prässillä, kuin näin silitysraudalla pusaten osio kerrallaan. Joissakin pääkaupungin kirjastoissa näkyy olevan mahdollisuus tällaisen prässin käyttöön, joten jos jatkossa on tarve kiinnittää isoja kuvia teen sen todennäköisesti kirjastossa. Prässikiinnityksella lämpö ja puristus tulee tasaisesti koko alalle eli huomattavasti helpompaa ja varmempi lopputulos kuin osio kerralla sekunttikelloon tuijottaen silittäessä.
Vastaa